OTVORENE  PSIHODRAMSKE  GRUPE  SUBOTOM od 18h do 22h  u BEOGRADU I PLAYBACK  TEATAR ,

 

besplatna skola , subotom 15h-17.30h , na svakih 14dana 

Obavestavamo vas  da ce Dr. Dusan Potkonjak, glavni trener Srpske Psihodramske Asocijacije- SPA  Moreno , a takodje i trener Britanske  Psihodramske  Asocijacije BPA,  nastaviti  da vodi OTVORENE PSIHODRAMSKE GRUPE  SUBOTOM  od 18h do 22h .Ovo su psihoterapijske grupe ali su istovremeno i uvodne grupe za edukaciju iz Psihodrame i Grupne psihoterapije.
Adresa , i cena su na kraju obavestenja  .Rezime edukacije SPA i broj sati je u posebnom atacmentu .  
  
Tvorac psihodrame Moreno poceo je da vodi u  Becu 1920 tih  grupe Spontanog Teatra koje su kasnije evoluirale u   Otvorene Psihodramske Grupe  OPG. Moreno je  kasnije razvio OPG u Njujorku sa svojim saradnicima 1950 tih i  1960 tih.  Otvorene grupe su u prirodi psihodrame , to   je  prilika da se upoznate sa psihodramom i grupnom  terapijom. Odnosno to je prilika  da ucestvujete koliko vam odgovara i da  imate direktno iskustvo.   Ako ste student u treningu nekog psihoterapiskog metoda ovo je i  prilika za dodatne edukativne casove. Svi ucesnici ce dobiti potvrdu SPA Moreno  o  broju casova.
 Ako ste zainteresovani za edukaciju iz  psihodrame  onda  otvorene grupe mogu  biti i neophodne uvodne grupe za   eventualnu   kasniju redovnu edukaciju iz psihodrame i grupne  psihoterapije. Nova generacija studenata SPA ce verovatno poceti skolovanje  u novembru 2018, a pre toga  ce biti odrzavane otvorene grupe kao uvod u skolovanje. Takodje ce poceti i seanse teorije iz grupne terapije i psihodrame. : Teorija kroz akciju. Zainteresovani za edukaciju iz psihodrame i grupne terapije su dobrodosli da prisustvuju i  seansama Direktne Supervizije kada delove seanse vode stariji student SPA uz direktnu superviziju trenera. O datumima seansi iz teorije i direktne supervizije cete biti obavesteni kada dodjete na otvorenu grupu , tada ce i vas mejl uci na informativnu listu SPA otvorene grupe. 

 SPA Moreno ima 2 senior trenera 

Dusan Potkonjak je specijalista neuropsihijatar  . Od 1978  pa  do kraja 1993 radio je u Psihijatriskoj klinici , Klinickog centra u Beogradu.  
Od 1994  pa do kraja maja 2015 radio je u   vise " teaching hospitals", NHS , u Londonu, University College Hospital London  , Royal London Hospital  a poslednjih 11 godina  Goodmayes bolnici  NHS u istocnom  Londonu.,
Sada u Beogradu  sa saradnicima u SPA vodi edukaciju iz Psihodrame i Grupne Psihoterapije.

On je od 1985g  do 1991  zavrsio   kompletno skolovanje iz psihodrame pri BPA  .1991g je  polozio  zavrsne ispite u International Holwell Centre  za psihodramu,u V. Britaniji.
Tu je i studirao i stekao : "Diploma in Advanced Psychodrama. "  Glavni trener bila mu je Marcia  Karp , ucenica J L  Morena , tvorca  psihodrame. Deo treninga bio je i kod Zerke Moreno i J. Saksa i K. Spregue, A. Powell i drugih... 
Od 1994g  je trener BPA.   

Od 1988 , on je u tadasnjoj Jugoslaviji  u  Beogradu   vodio prvu redovnu , edukativno - iskustvenu   psihodramsku grupu ,1 put  nedeljno. .
Od 1987 vodio je  redovne psihodramske grupe za pacijente. u Dnevnoj bolnici  Psihijatjske klinike  u Beogradu  i to  : intenzivnu grupnu terapiju 5 puta nedeljno. Posebno je istrazivao mogucnost psihodramskih grupa za  pacijente u psihoticnom stanju.

Od 1987 do 1994 Dusan je obavio uspesno  sve  casove treninga i supervizije iz Grupne Analize.  Prvo Introductory course ,a posle i Diploma course , ukupno 1300 sati  pri:  Institutute   of Group Analysis , London. overseas  training  . Treneri su mu bili: George Renton i  Ana Molongo , sada Morgan.  

 Jasna Veljkovic  Ph D,  klinicki psiholog ,senior trener SPA, je profesor na Beogradskom Univerzitetu na Fakultetu Politickih Nauka . 1990 zavrsila je sertifikovani kurs u psihodrami , dodeljen od beogradksog univerziteta , departmana za psihijatriju uz podrsku Britanskog saveta. Ona je jedan od osnivaca YUPA I kasnije BPC. Ona je i clan  IAGP I EAP. 1993 ispunila je I 1300 sati treninga Londonskog Instituta za Grupnu Analizu overseas trening . Autor je I koautor vise knjiga iz psihodrame. Kompletnija biografija J Veljkovic bice objavljena u sledecem mejlu. 

SPA Moreno  ima 5 generacija studenata. 1. od 2003-2011 15 studenata,   2. od 2009 -2014, 16 studenata.      3. Od 2011 -2016 , 9 studenata       i  4 sadasnja generacija pocela je u oktobru  2015 ima 10 studenata. ….   i 5.  nova edukativna grupa koja je pocela 16 noembra 2018 ima 16 studenata 

 Psihodramski  trener saradnik I koterapeut u 2 grupe studenata SPA  bila je Lidija Vasiljevic. Saradnici u edukaciji SPA su grupni analiticari i trening psihoanaliticari Marija Vezmar , Ljilja Milivojevic I Tija Despotovic. One vode obaveznih 60 do 80 seansi iz Grupne Analize ,to je 120 do 160 sati iskustva iz grupne analize.
 Pored toga u edukaciju u SPA ucestvuju  gostujuci treneri   Zana Segula . Marcia Karp . Kate Bradshaw, Lars Tauvon , Sju Daniel , Malcolm Pines ,Peter Haworth , Olivia Lousada I drugi  Clanovi ispitne komisije SPA su psihodramski treneri :Dusan Potkonjak , Jasna Veljkovic ,  Zoran Djuric , Slavko Mackic , Lidija Vasiljevic , Zoran Ilic ,Dragoljub Nedic .

 Diplomirani Psihodramski terapeuti SPA su   Jelena Vidic , Marijana Radulovic , Renata Stanojevic , Jelena Milic Jerkovic , Maja Milic , Sanja Zivotic ,Uros Antic , Dragan Milivojevic I Gorda Bozovic.   
Oni takodje ucestvuju u delu edukacije SPA.

Poslednjih 11g  Dusan istrazuje i  razvija mogucnost  kompatibilne integracije: Psihodrame -Moreno, Grupne Analize -Fuks i Pines ,  i   Interpersonalne grupne Psihoterapije-Yalom, i Psihodinamske  grupne terapije -Rutan ,Stone
Odnosno istrazivanje grupnog  procesa sada i ovde na psihodramskoj sceni.                     Dusanov workshop  o ovoj temi:Integracija Psihodrame  , Grupne Analize i Interpersonalne grupne terapije je odrzan  na Svetskom Kongresu  Psihodrame i Grupne Psihoterapije , u Londonu ,  2014.  Takodje je  Dusan jedan od voditelja  u workshop         " Open Psychodrama Group " na istom kongresu.                                                                   
  Na kongresu psihoterapeuta Srbije, oktobra 2017  Dusan je  odrzao je plenarno predavanje : Evolucija Psihoterapije od diadnog odnosa ka grupnoj terapiji... ka Interpersonalnom ucenju ,do Pozitivne Transparentnost Terapeuta   ., to je predavanje je u posebnom atacmentu.  
 
Dusan posebno  istrazuje mogucnosti izvorne  psihodrame  kao  kvalitetnog spontanog improvizovanog   pozorista zivota i istine.(Moreno ) Tu cesto nije potrebna  psihoterapiska analiza, interpretacija i savetovanje ,   vec  je terapiski znacajan sam spontani razvoj niza  psihodramskih  scena ,kao niz asocijacija i  dozivljaja  u grupnoj komunikaciji  u interpersonalnim procesima i interpersonalnom ucenju. sada i ovde...To vodi ka psihoterapiskom emotivno akcionom  i  kognitivnom oslobadjajucem iskustvu.prvo dolazi do oslobadjanja na  sceni kroz katarzu ekspresije a onda sledi katarza integracije. Dobra psihodrama je i  dobro psihoterapisko  spontano pozoriste istine.Tu je povezanost Psihodrame i Playback teatra...  
  Posle dramskog  rada na psihodramskoj sceni sledi razgovor  ,delenje iskustva  : Sering ,kada clanovi grupe dele, komuniciraju svoje dozivljaje u toku drame na sceni  a i cele grupne seanse.Takodje clanovi grupe mogu da  u seringu dele i nesto iz svog zivotnog iskustva koje moze da bude povezano sa dogadjanjima na sceni.  To je ona neophodna grupna interpersonalna  komunikacija  , emotivno delenje i refleksija  na kraju seanse , a da bi posle eventualne katarze ekspresije  kroz akciju kasnije doslo  i do akciono - emotivne i kognitive integracije i doslo do kompletnijeg terapiskog napredovanja.        

Pored opsteg psihijatriskog rada  u Londonu Dusan   je vodio redovnu  trening iskustvenu grupu za  profesionalce iz  mentalnog zdravlja u  Mile end hospital .Ranije je vodio i slicnu grupu u Goodmayes bolnici. 
Do kraja maja 2015 vodio je i  2  grupe nedeljno za pacijente na Frida  Kahlo odelenju u Goodmayes bolnici.. Tim  Kahlo odelenja je dobio nagradu kao najbolji tim u celom  Severo istocnom Londonu u 2013g.
Dusan je jedan  od osnivaca London Psychodrama Network , LPN i  u okviru  LPN vodi bar 2   Otvorene seanse godisnje u  centralnom Londonu.
  
U Beogradu vodi sa koterapeutima  2 grupe studenata na edukaciji iz  Psihodrame i Grupne psihoterapije,a vodi  i otvorene   psihodramske grupe . 

 U Ljubljani vodi psihodramske vikend grupe u martu i septembru , a u Zagrebu u maju I decembru .

   Dusan je imao je redovnu a sada   povremenu  superviziju kod Marcia Karp ucenice Morena ,  i Malcolm Pines , jednog od   vodecih grupnih analiticara u svetu  , a MP je  takodje i  zavrsio skolovanje i iz psihodrame .
 
Playback Theatre :U toku 2002- 2004   Dusan se skolovao  , a kasnije je  bio i ucesnik u predstavama za publiku   u grupi London  Playback  Theater..   Od  2010  je clan Playback South Theatre  company. Play  back teatar je nastao iz psihodrame. 1970 tih . Grupa   playback glumaca pokrece publiku da iskaze detalje i price  iz svog zivota, a playback glumci to odmah sponatano izvode  na sceni u razlicitim dramskim formama..
U psihodrami protagonista  direktno ucestvuje  na psihodramskoj sceni i igra samog sebe  i menja uloge , role reversal, sa za njega vaznim licnostima. U Playback theater je slicno kao  Miroring -ogledalo u psihodrami : gledalac , clan publike isprica pricu ili detalje iz svog zivota , a playback glumci i muzicar to onda odmah  dramski izvode na sceni,koristeci razne  dramske forme : fluidnu skulpturu , hor , madrigal , 4 solo izvodjenja . Nekada  playback  glumci  preko forme  konflikta parova prikazuju  eventualne dileme ili unutrasnje konflikte ,kada je to u skladu sa pricom pripovedaca koji dolazi iz publike.  Nekada voditelj - Conductor  moze izabrati da se to izvede u slobodnoj formi , kada se kompletnije dramski prati cela prica.  Forma izvodjenja na Playback sceni  zavisi od onoga sto isprica pripovedac.  Kada se izvodi , u slobodnoj formi- free form ,to je uglavnom prica . Nekada  zavisno od sadrzaja price , kada je prirodno uvodi se i  zanr : tragikomedija , crni film , bajka, horor, opera , mjuzikl...  Playback dramski umetnici su  posebno razvili kvalitet da odmah osete sustinu price i  nadju najbolji dramski izraz da to odmah  izvedu na sceni...  Izvodjenje price na sceni ima neocekivano jak emotivni i umetnicki efekat. Takodje to je  to i validiranje price i  postovanje  pripovedaca , i grupna podrska  koja  ima i terapisko dejstvo. .  Dusan je jedan od osnivaca  grupe  Playback-Beograd . 
Iskustvo  u  Playback  teatru pomaze tako i  psihodramaticarima  da bolje dozive protagonistu i njegovu pricu i da nadju u psihodrami  zajedno sa protagonistom i grupom ,adekvatan i  kvalitetan dramski izraz. Jer dobra   psihodrama je  i kvalitetno  spontano pozoriste istine. 
SPA Moreno  posebno razvija Playback i  sada postoji i interesna grupa Playback- Beograd koja odrzava redovne probe i povremeno predstave za publiku...Takodje prima i nove clanove I vodi besplatnu skolu Playback .
  
  Pozivamo vas na  Otvorene Psihodramske Grupe  na  grupne psihodramske susrete.  Kako je Moreno  rekao "  Invitation to Encounter  "  I da zajedno u grupi istrazimo: Encounter i Tele .Odnos izmedju Tele kao  autenticnog susreta sada i ovde i Transfera .  Da istrazimo kasnije i Zamenu uloga ,pa Dubl ,Ogledanje.  Da pratimo Grupni proces u toku spontanog razgovora , dok clanovi grupe komuniciraju u krugu  na pocetku seanse.Taj  deo sense  ima elemenata Grupne analize i Interpersonalne grupne terapije. Kasnije u toku seanse  mozemo  istraziti nase medjusobne odnose u grupi a i u zivotu, a  na psihodramskoj sceni.Mozemo izabrati clanove grupe da budu u ulogama tih za nas vaznih licnosti...Mozemo I da zamenimo uloge sa za nas vaznih licnostima. Tada u ulozi druge licnosti  bolje razumemo tu drugu licnost , povecavamo empatiju.istovremeno neko ce igrati nas I tada postoji mogucnost da kao u ogledalu vidimo sebe.
Cesto postoji paralela izmedju  naseg ponasanja u grupi - Mikrokosmos  i  zivotu van grupe Makrokosmos. 
Istrazicemo dalje : Sociometriju u grupi.praticemo susrete i komunikaciju u grupi -  ...eventualno : moguce  medjusobno  privlacenje , nezainteresovanost ili izvesna moguca rezerva i nelagodnost  prema drugima ...ako toga bude bilo u grupnoj seansi. 
Ucestovacemo  koliko nam odgovara u spontanom  improvizovanom psihodramskom  terapijskom  pozoristu. Praticemo  mogucnost da na psihodramskoj  sceni istrazimo:  grupni proces , nase medjuljudske odnose u grupi sada   i ovde... kao i vazne odnose  van grupe. Da eventualno  nase  unutrasnje subjektivne objektne odnose eksternalizujemo na psihodramskoj  sceni.
    Posebno cemo istraziti Ogledanje -Mirroring u zivotu  a i u grupi. Mi se ogledamo  jedni u drugima. Desava se da neke nase osobine nesvesno projektujemo na druge i vidimo neke delove sebe u drugima.     
Pored klasicne na protagonistu  orijentisane psihodrame : protagonist centered psychodrama,   pratice se i grupna dinamika sada i ovde , a medju samim  ucesnicima grupe.  Istrazivace se mreza medjuljudskih odnosa u grupi : Grupni  matriks, a i grupa kao hol medjuljudskih ogledala.(  Foulkes)  Grupni proces na psihodramskoj sceni . Koliko  u nasim  interakcijama i odnosima ima  kompulzivne  repeticije a koliko ima kreativnog uzajamnog  istrazivanja.i mogucnosti da razvijemo drukcija ponasanja I drukcije odnose, da razvijemo nove zivotne uloge    
Zavisno od toka grupnog procesa  istrazivace se i  mogucnost kompatibilne integracije: Psihodrame - Moreno  ,Grupne analize- Foulkes, Pines.i Interpersonalne Grupne terapije -Yalom i to u jednoj  seansi. , a i u nizu seansi.
Pored klinicke psihodrame zavisno  od toka  grupnog procesa  istrazivace se i Sociodrama u  vezi  aktuelnih drustvenih zbivanja, a zavisno od interesa i toka same grupe.Tu je mogucnost da istrazujemo odnose i moguce konflikte medju grupama kao i medju etnicke odnose.  Tada se fokus seanse prenosi na subgrupe , i imamo vise protagonista na sceni. Tada se fokus scene premesta na  razne intenzivnije tokove  grupe , a koji se spontano razvijaju i smenjuju , i to se scenski prati. Tada i subgrupa moze jedno vreme biti protagonista.  
  Istrazicemo i mogucu  primena psihodrame u ne klinickim uslovima , u radu sa profesionalnim  timovima .

Oni koji su zainteresovani  za iskustvo u Playback Theatre  mogu kontaktirati  Playback -Beograd  i doci na otvorenu probu nedeljom od 15h do 17.30h  ili  na predstavu. ,
 To je  spontano    pozoriste u interakciji sa publikom.  2006 je u Beogradu Playback vodila Diana Aderley. U septembru  2014 je Ruth Hurst vodila u Beogradu uvod u Playback .
  U Decembru 2014  je Hugh Wilborn , , umetnicki direktor  kompanije  Playback south  London  nastavio je u Beogradu   da  vodi  uvod u Playback teatar. .
U februaru 2015  Julia Munrow ( diplomirala je na jednoj od najboljih  dramskih akademija u svetu Royal Academy of Dramatic Art-  RADA )  vodila je trening  Playback u Beogradu.
 Odrzana su i prve 2 Playback predstava  u Beogradu , za publiku,  u februaru i junu 2015 .. Playback -Beograd je imao predstave na festivalima Belgrade Art Show 2016 i 2017g  I predstave na kongresima psihoterapeuta Srbije . Sledeca predstava bila  je 22 oktobra 2017 na kraju kongresa psihoterapeuta Srbije. Playback –Beograd imao je predstave I na fakultetu Singidunum 2018.

Ove    otvorene   grupne   psihodramske  seanse    omogucavaju direktno licno terapisko iskustvo.  Takodje    to mogu da budu uvodne , pripremne seanse za buduce  studente psihodrame ,  a i podsticaj terapeutima, iz drugih skola, da elemente psihodrame primene  u svom svakodnevnom radu.  
    
Od ucesnika se ocekuje  da  razumeju i  postuju osnovna pravila grupne   terapije. : otvorenost za   komunikaciju , medjusobno postovanje , davanje i primanje  feedback, dobronamernost i nedestruktivno ponasanje  i komunikacija . Ali  bitna je  takodje i sloboda da ispoljimo svoje neslaganje ako do toga dodje. Ocekuje se i  diskrecija , da se  van grupe  ne prica o dogadjanjima u grupi .Ocekuje se da ucesnici dodju  na vreme na pocetak seanse u 18h  i da ostanu do kraja seanse do 22h . 
  Naravno svaki clan i clanica grupe imaju slobodu izbora da  ucestvuju onoliko koliko zele. Bitno je da na grupi gradimo sigurnost i poverenje. ..  Nije neophodno da imate  talenat za dramu i glumu. 

 VREME , Subotom  , 18h do 22h    

 MESTO : ulica  Despota Stefana ( ex 29  novembra ) broj 68 , sprat 6 , stan 10.
  Ulaz u broj 68 ( nije 68 A ni 68 B) je blizu ugla 29 novembra  i  Cviceve , a iz malog pasaza koji je neposredno levo od   samoposluge Maxi.   Na interfonu pise   Potkonjak. . 
  
CENA je  kao i ranije   500 , petsto dinara ,za  1 seansu  od 240 minuta         

 TELEFONI :  
:  063  8 450 235, 064 136 2079 , 064 200 1946,  063  883 8041 , 064 163 5727,i 063 771 8658
      
  EMAIL : dusandpotkonjak@yahoo.com
       
   PROGRAM EDUKACIJE  SPA MORENO  je na sajtovima:   spamoreno.ga  i   spamoreno.in.rs      
     
  vidimo se  
      
  Dusan Potkonjak

© 2023 by GR

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now