Profesionalna biografija

                                                                                                                                           Dušan Potkonjak

 

Dušan Potkonjak
je dr.medicine . MD, radio je u psihijatriskoj univerzitetskoj klinici u Beogradu od 1978 god do jan 1994g  .  Specijalista neuropsihijatar je od 1983g .U Beogradu je od 1990 g do kraja 1993 vodio psihodramske grupe sa pacijentima dnevne bolnice 5x nedeljno.
 Od aprila 1994 g pa do maja 2015 radio je kao psihijatar u University College Hospital London , pa u Royal London hospital i Goodmayes hospital.U Londonu je ponovo specijalizirao psihijatriju i od 2004 je associated specialist in psychiatry. Pored klinickog rada u psihijatriji redovno je svake nedelje vodio psihodramske grupe za pacijente i za osoblje bolnice. 
 Od 1985 do 1991  Dusan je obavio trening iz psihodrame u V Britaniji. Najvise u International Psychodrama training centre  Holwell u V Britaniji  pri Britanskoj Psihodramskoj Aasocijaciji BPA .Diplomirao je Advanced Psychodrama 1991 a glavni trener bila mu je Marcia Karp  ucenica Morena tvorca psihodrame. Deo trening vodila mu je i Zerka Moreno. Dusan je od 1991 psihodramski psihoterapeut , psychodrama practitioner BPA , a od 1994 je trener BPA. 
Dusan je doneo Morenovu  psihodramu u vecinu republika tadasnje Jugoslavije. Od 1988 je vodio 1x nedeljno prvu redovnu  iskustvenu trening grupu u Beogradu. U toj grupi bila je vecina sadasnjih trenera psihodrame u Srbiji. . 
Od 2003 kada je osnovana Srpska Psihodramska Asocijacija –Moreno , Dusan je bio senior trener i glavni trener  SPA- Moreno  i sa saradnicima vodio je vise generacija studenata.
 Dusan je zavrsio sve trening sate Londonskg instituta za grupnu analizu over seas training , i ima 1300 sati treninga iz grupne analize.
Dusan je jedan autora trening programa SPA-Moreno koji se sastoji od 810 sati po 60 minuta u iskustveno edukativnoj grupi.
 Od 60 do 80 seansi grupne analize ,to je 120 do 160 sati grupne analize koje vode grupni analiticari.. 
600 sati teorije koja se sastoji iz 80 sati teorije sa trenerima , 80 sati teorije u studentskoj peer grupi  za teoriju.. 13 eseja o iskustvu studenata u psihodrami i grupnoj analizi, o iskustvu u vodjenju psihodramskih  seansi ,protokoli psihodramskih seansi, eseji iz teorije i zavrsni diplomski klinicki rad , Clinical Paper koji ima od 45 do 90 strana A4 . Za drugi stepen potrebno je poloziti pismeni ispit iz teorije psihodrame i grupne psihoterapije. Ovaj ispit ima 14 grupa pitanja i traje 190 minuta.
 Supervizija: 100 sati supervizije sa trenerima i 80 sati supervizije u studentskoj peer grupi za superviziju. Studenti su obavezni da vode 100 seansi psihodramskih grupa koje su supervizirane , to je jos 250 do 300  sati vodjenja grupa . 
Edukacija u SPA je podeljena u 3 stepena i za svaki stepen se polaze prakticni ispit kada student vodi 150 min  psihodramsku grupu.  pred komisijomj od 3 trenera. Ukupno to je 1960 do 2010 sati edukacije u SPA- Moreno  .
Pored redovne edukacije za studente SPA-Moreno , Dusan svake subote vodi otvorene psihodramske grupe u Beogradu od 18h do 22h 
 Dusan je imao 6 godina iskustva i treninga u Playback Teatru sa Londonskom Playback grupom , Playback South Theatre ciji je clan. Clanovi Playback South theatre su skolovani dramski umetnnici i dramski terapeuti. Zajedno sa njima Dusan je 2014  doneo Playback teatar u Beograd i zapoceo je trening iz playback teatra u Beogradu.. Osnovan je Playback-Beograd koji odrzava redovne probe ima nastupe pred publikom i vodi skolu playback teatra.
 2x godisnje Dusan vodi viken psihodramske seminare u Ljubljani od 2009,  a u Zagrebu od  2014
 Dusan je jedan od osnivaca London Psychodrama Network LPN ciji su clanovi diplomirani psihodramski terapeuti i treneri psihodrame u Londonu. Odrzavaju se otvorene psihodramske grupe i jednodnevne psihodramske radionice. .
Posljednjih 15 godina Dusan razvija mogućnost kompatibilne integracije Psihodrame-Moreno , Grupne Analize – Foulkes, i Interpersonalne Grupne psihoterapije –Yalom. Sa posebnim naglaskom na interpersonalno ucenje ,autenticni susret terapeuta i klijenata i na pozitivnu transparentost terapeuta u grupi. Na mogucnost pracenja grupnog procesa sada i ovde na psihodramskoj sceni. O tome je Dusan odrzao  plenarno predavanje na internacionalnom psihoterapijskom kongresu u Beogradu u oktobru 2017
 Dusan Potkonjak , april 2018

© 2023 by GR

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now